dilluns, 9 de novembre del 2015

Arriben noves veïnes a la ciutat.

Dilluns vam anar a la convocatòria que va fer l'Ajuntament i Creu Roja per presentar el projecte que hi ha de cara a l'acollida de les persones refugiades que vindran a la ciutat.

Des de l'Ajuntament van explicar que s'havia aprovat en un ple i per unanimitat el suport al pla d'acollida que es portarà a terme i que es farà mitjançant Creu Roja, que és l'entitat amb l'experiència necessària per organitzar-ho i gestionar-ho.






Des de Creu Roja es va fer una exposició de com està la situació actualment (esgarrifosa és dir poc!) i que les expectatives són que anirà a més en poc temps. Cada cop hi ha més menors i les persones es van trobant en situacions de més vulnerabilitat a mesura que passa el temps.

Van explicar que, com ja sabem, l'arribada de persones a Europa fugint de la fam, la guerra, la discriminació i els fanatismes és de fa molt de temps, però Europa només s'ha limitat a deixar-se els recursos aixecant barreres de tota mena i a denegar permisos de residència i d'asil (a Espanya van donar les xifres de permisos concedits i eren ridícules).

La competència per tractar el tema de les refugiades és exclusiva de l'Estat i per tant els municipis no poden decidir ni sobre la quota de persones a rebre, ni el perfil, ni quan...hi ha poca informació, però se sap que en breu arribaran les primeres families a Espanya i es repartiran.

La intenció que hi ha des de Creu Roja és cercar al màxim la normalització i partir de la realitat de cada lloc. És per això que han valorat que la millor manera de fer-ho és distribuint les persones al màxim, de forma que aquestes es puguin acollir en les millors condicions i que la població que acull no senti que venen a competir pels mateixos recursos. 

En principi, hi ha previst que a L'Hospitalet arribin aviat 25 persones sota l'estatut de refugiades o amb la sol·licitud d'asil i amb l'obligatorietat d'estar-s'hi al país al menys 18 mesos (els europeus no volen que surtin d'aquí corrents cap als seus paisos!) i hi estaran sota la protecció de Creu Roja que serà, junt amb l'Ajuntament, els encarregats de facilitar-los l'accés a escola, habitatge, etc. No poden donar més dades fins que no es conegui el perfil de les persones que vindran (adults grans, joves, families, nens...) i saber quines necessitats tindran. Serà a partir de llavors quan demanaran la col·laboració de totes les entitats i voluntaris adherits a la convocatòria, per tal que aquestes persones es trobin acollides i acompanyades ( facilitar-los la integració) de forma que puguin integrar-s'hi entre nosaltres. 

Per acabar, ens van demanar a totes les persones pressents que la manera que tenim d'ajudar ara, en aquesta qüestió, és fent difusió de la situació que estan patint i mirant que la gent que ens envolta prengui consciència de la necessitat de donar la cara i no mirar per a una altra banda. 

I nosaltres afegim, pressionant als nostres governants per a que compleixin amb les lleis que tant els hi agrada fer (en aquest cas és qüestió de drets humans i de respectar l'Estatut del Refugiat).

A mesura que es tingui més informació es podrà anar concretant més aquestes col·laboracions.

Finalment van fer una reflexió molt interessant. Van dir que hauriem d'aprofitar aquesta sensibilitat per pensar com estem acollint als que ja hi són entre nosaltres (tinguin estatut de refugiat o siguin immigrants "sense papers") i que les actuacions que es portaran a terme es faran amb la intenció de no afavorir a uns per sobre d'altres sinó d'aconseguir que a tothom (sigui d'on sigui) se'ls pugui arribar a garantir uns mínims per viure amb dignitat.

Us deixem uns parell d'enllaços:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita i pel teu comentari!

Entrada destacada

40 aniversari de l'institut: Actes commemoratius i crida literària.

Aquest curs l'institut Bellvitge celebra 40 anys de presència i servei al barri que li dóna nom. Amb motiu d'aquesta ocasió ...